.

אנרגיה מתחדשת בקרקעות חקלאיות

עו"ד יהודה אילוק

לאחרונה פרסמה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מסמך הנחיות עסקה למטרת הקמת מתקן סולארי (פוטו-וולטאי) על בריכת דגים / מאגר אשר מתווסף לקודקס רמ"י.

מסמך זה יחד עם הקודקס מהווים את הקווים המנחים וקריטריונים אשר יאפשרו לגופים שונים ומגוונים להקים פרויקטים של ייצור אנרגיה סולארית.

במסגרת ההתקשרויות בין היזמים לבין רשות מקרקעי ישראל, ייחתם הסכם חכירה למטרת המיזם בלבד, כאשר ההתקשרות תהיה לתקופת המיזם בהתאם להמלצות רשות החשמל ובתנאים כפי שיהיו נהוגים ברשות מקרקעי ישראל באותה העת.

במסגרת קודקס רמ"י נקבעו הכללים להקצאת הקרקע למטרת הקמת המיזם, ואלו מקצתם:

  • על הישוב החקלאי להסדיר את משבצת הקבע של הישוב וכן להסדיר שימושים שאינן מוסדרים בישוב, כלומר, שימושים שנעשים בניגוד לחוזה החכירה. לחילופין, פועל משרדנו להחתים את יישובים אלו על התחייבויות להסדיר שימושים, וזאת על מנת שהישובים יוכלו להקים את המיזם.
  • השטח המירבי להקצאה למיזם הסולארי לא יעלה על 250 דונמים לישוב חקלאי (חריג הוא אזור יישובי חבל איילות, אשר בהם יתאפשר מיזם בשטח של עד 800 דונם).
  • ככל והישוב החקלאי ממצה את מכסת שטחי התעסוקה או אם כתוצאה מהקמת המיזם עשוי הישוב לעבור את המכסה, רשות מקרקעי ישראל מוסמכת לאפשר לישוב לחרוג.

 

במהלך מרענן וחדשני, נקבע במסגרת הוראות הקודקס כי לצורך פיתוח וקידום מיזמים לאנרגיה מתחדשת, תסייע רשות מקרקעי ישראל בקידום ואיתור קרקעות פנויות, לרבות כאלה המושכרות בהסכמי שכירות עונתיים.

בנוסף וכדי להגדיל את היתרונות ו"לפתות" את החקלאים להקים מיזמים מסוג זה, פעלה רשות מקרקעי ישראל לשלב הטבות שונות לרבות ידיעה מראש של גובה התשלום לרשות מקרקעי ישראל, הארכת תקופת חוזה החכירה של הישוב למשך תקופת המיזם, אי הכללת שטח העסקה במכסת השטחים המותרים לתעסוקה בישוב ועוד.

בתחילת חודש מאי האחרון שילבו ידיים משרדי האנרגיה והחקלאות ופנו לחקלאים בהמלצה כי אלו רשאים להטמיע באדמותיהם פאנלים סולריים וזאת לאור בחינת ההשפעה החיובית של הפאנלים על הגידולים החקלאיים באופן שבו הפאנלים הסולריים יוצרים בין היתר הצללה שתפעל לשיפור הגידולים.

הקמת הפאנלים הסולריים מעל הגידולים, מביאים לחסכון בצריכת המים של החקלאות וזאת לאור העובדה שהתקנת הפאנלים הסולריים שומרת על טמפרטורה נמוכה יותר בקיץ וצמצום אידוי מי ההשקיה.

במסגרת פניה זו, הודגש על ידי משרדי הממשלה כי היקף החשמל המיוצר בישראל מאנרגיה מתחדשת עומד על 6% בלבד והיעד הוא הגדלת ההיקף פי 5 בתוך פחות מעשור. לדבריהם, שיתוף פעולה זה שבין משרדי הממשלה והחקלאים יביא להגדלת היקף החשמל באופן משמעותי וזאת אף לצד המשך השימוש בקרקע לייעודה החקלאי.

משרדי הממשלה אף הקימו קרן תמיכה אשר תסייע למחקרים אשר יסייעו לשיפור יעילות השימוש בשטחים למטרה דו תכליתית – הפקת האנרגיה וגידולים חקלאיים. קרן זו עומדת נכון להיום על 3.5 מיליון ש"ח ואשר ניתנה לשישה מחקרים ייחודיים, כל אחד בתחומו.

בימים אלו, מלווה מחלקת האגודות השיתופיות של משרדנו הן חברות מתחום האנרגיה והן ישובים חקלאיים במיזמים שונים לאנרגיה מתחדשת. במסגרת המיזמים נבנים פאנלים סולריים על גבי לולים, בריכות דגים ואף על גבי מטמנות פסולת שסיימו עבודתן וכל זאת באזורים גיאוגרפים שונים במדינת ישראל. 

  • הכותב הינו שותף במחלקת האגודות השיתופיות במשרדנו

 

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.